Снимка: Bulgaria ON AIRВ българската история армията е посягала към властта,

...
Снимка: Bulgaria ON AIRВ българската история армията е посягала към властта,
Коментари Харесай

План при война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия и Босфора, после да стигне чак до Суецкия канал

Снимка:   Bulgaria ON AIR

" В българската история армията е посягала към властта, тъй като офицерството се е смятало, а и на процедура е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали възприятие за задача и за отговорност не единствено за военните каузи, само че и за страната като цяло ", съобщи проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по  Bulgaria ON AIR .

" Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да ръководят. Личните дрязги, ползите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта ", заключи историкът, написа dnes.bg.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите сполучливи преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

" В случай на международна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да доближи черноморските проливи и да обезпечи прекосяване на руския боен флот в Средиземно море. В проектите е влизало даже да се стигне до Суецкия канал, само че това са били руски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески боен окръг ", описа генерал-майорът от запаса Съби Събев.

" Разбира се, е имало и надалеч по реалистични оперативни проекти, в които нашата войска просто е трябвало да задържи възможното нахлуване на тогавашните турски и гръцки войски за към седмица, преди до България да стигнат руските войски ", продължи някогашният боен.

``Армията по време на соца беше задоволително мощна, само че на доста висока, съвсем непостижима за страна като нашата цена. В началото на 50-те години Съюз на съветските социалистически републики е подарявал въоръжение, след това сме си го купували прецизно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от Брутният вътрешен продукт, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са много пресилени или мощно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че би трябвало да имаме слаба войска. Ако искаш мир, готви се за война ", приключи военачалник Събев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР